Ta hand om cykeln

På samma sätt som du behöver ta hand om dig själv behöver du ta hand om din cykel, det framförallt om du vill att den ska hålla länge. Att cykla varje dag är ett bra sätt att motionera och få frisk luft. Men det kräver att cykeln är hel och fungerar som den ska för att det ska vara sådär härligt och välgörande som du vill att det ska vara – annars finns det en risk för att du skadar dig eller för att motionen inte blir så effektiv. För att din cykel ska fungera som vanligt behöver du se till att cykeln mår bra, det genom att ta hand om de delar som behöver bytas ut eller fixas. 

När du är ute på din cykeltur vill du inte att en trampa ska lossna, att det ska bli punka i däcket eller att ringklockan ska sluta fungera. För att slippa dessa orosmoment kan du ha som vana att gå igenom cykeln då och då för att se att allting är okej. Beroende på vilken cykel du har klarar den av olika påfrestningar, slitage och användning.

Du klarar mer än du tror - men inte din cykel

Precis som att utemöbler till trädgården ställs in under vintern och vid hårda väderförhållanden behöver din cykel också ställas in under tak. Det bästa är om du kan ställa in den i ett garage så att ingenting förfryser eller skadas av andra föremål. Din cykel klarar mycket – men inte allt.

Minsta lilla skråma på cykeln behöver kanske inte fixas. Men de större grejerna, som att det är hål i sadeln eller att en broms inte fungerar som den ska, är viktigt att fixa så fort som möjligt. Risken för olyckor bli då mindre och chansen för att din cykel håller längre blir större. Precis som att du måste ta hand om dig själv måste du ta hand om din cykel!