Höstens bästa cykelturer i Stockholm

 

Stockholm satsar stort på cyklisterna! Målet är att 15 procent av alla resor i rusningstrafik ska ske med cykel år 2030 och kommunen bygger ut cykelvägnätet för att förbättra pendlingen. Men det handlar inte bara om cykelbanorna, utan även cykelparkeringar, tydlig cykelvägvisning och bra underhåll av existerande infrastruktur. Tack vare allt detta är det härligt att cykla runt i Stockholms alla stadsdelar, men det finns också gott om turer ute på landsvägarna.


Om du är sugen på cirka en timmes cykeltur kan du hoppa på din Crescent och cykla Sjön Magelungen runt. Det är 30 km och funkar fint när man har lite ont om tid. Även om det är lite för mycket trafik och inte riktigt “ute på landet” så är det en bra lösning när man inte har tid att ta sig längre ut.

Den isländska cykellegend Brynjar ”Binni” Astvaldsson i Stockholmsstrakten talar varmt om en tur genom Huddingeskogen till Gladö Kvarn via Rosenhill: “Rundan passar perfekt för en cykelcross på hösten men givetvis går det även att använda en mountainbike.” Citatet är taget från Cykloteket där 62-åriga Binni har arbetat i 12 år.

Cykelturen kallas för “Höstens cykelcrossrunda” och ligger på 70 km, med en blandning av grusvägar och stigar. Perfekt när man vill komma bort från stadens trafik en stund och njuta av naturens helande kraft och frisk luft. Kom bara ihåg att hösten brukar försvinna fortare än man tror, så det gäller att planera in en ordentlig cykeltur innan löven redan ligger på marken och inväntar snöns frostiga täcke.