Barn gör inte som vuxna säger utan som vuxna gör sägs det. Därför kan det ibland dyka upp diskussioner av olika slag. En av dessa kan vara cykelhjälmens vara eller inte vara. För barn under 15 år är det lag på hjälm vilket kan vara lätt att använda som argument, men svårare att svara på varför inte vuxna skulle behöva hjälm. Är det inte lika illa om de trillar med cykeln och slår huvudet som om barnet gör det?

Som vuxen kan det kännas konstigt och ha hjälm om man inte är van sedan tidigare, men det finns andra lösningar idag än vad man kanske är van. Spana in en hövding för alla tillfällen som fungerar som en krockkudde. Hjälmen sitter runt nacken när man använder den och skulle olyckan vara framme och man trillar kommer hjälmen att lösa ut och ta smällen istället för att huvudet gör det.

Skulle barnet ha svårt och tro på att det faktiskt är en hjälm eller hur den fungerar finns det filmer att visa och sedan kan man förklara att det är hjälm för vuxna. På så sätt kan hela familjen använda sig av en cykelhjälm och det blir ett helt naturligt inslag. Om de vuxna inte gör någon stor sak utav det utan använder det helt naturligt kommer sannolikt inte heller barnen att reagera över det. Självklart kommer alltid perioder där allt kommer och ifrågasättas eller provas, men det är en bra grund att utgå ifrån.