Avsluta varje cykeltur på ett bra sätt

Oavsett om du cyklar för att komma till jobbet eller för att du vill träna till Vätternrundan kommer du att uppleva en positiv effekt av cykelturen. Vill du maximera resultatet är det dock viktigt att du avslutar turen på ett bra sätt. Detta trots att cykelturen kan ha varit jobbig, att det kan ha regnat eller du kan ha frusit väldigt mycket. Om du avslutar den på ett bra sätt kommer känslan efter cykelturen bli mer positivt samtidigt som din kropp kommer må bättre.

En cykeltur avslutas nämligen inte när du stiger av cykeln – utan den slutar när du påbörjar nästa aktivitet som inte har med cykling att göra. Det är när du sätter dig i kontorsstolen, ställer dig i köket och lagar mat eller stiger in i duschen som cykelturen är slut. Alltså behöver du tänka på den tid som sker mellan att du stiger av cykeln tills du påbörjar den ny aktiviteten, samt att den ska vara positiv.

Underlätta för dig själv

Genom att ha schemat klart för dagen, redan ha handlat hem alla ingredienser till middagen eller ha investerat i en billig varmvattenberedare så att du kan duscha varmt och slipper lida av en kalldusch kan du underlätta för dig själv. Detta kommer vara speciellt uppskattat om turen var lång, tung och slitsam.

Varje cykeltur kanske inte kan avslutas på bästa sätt, och det är helt normalt. Men se då till att du i alla fall tar dig tiden till att se tillbaka på cykelturen som ett bra sätt att röra kroppen på. Så småningom kommer du få mer och mer positiva känslor då du ska sätta dig på cykeln, det då din hjärna kommer att tänka på det härliga avslutet som du fick uppleva förra gången och därmed se fram emot det som belöning efteråt.